En konstutställning om vattenvärldar på Sjöfartsmuseet Akvariet 


Vernissage för utställningen LJUD ~ VÅG ~ VATTEN på Sjöfartsmuseet i Göteborg torsdagen den 30 november kl 17:00 med ljudkonstnären Gustav Lejelind och bildkonstnären Anna Liljedal. 


I LJUD ~ VÅG ~ VATTEN undersöker ljudkonstnären Gustav Lejelind och bildkonstnären Anna Liljedal den okända världen under vågorna. I blickfånget står de fenomen och erfarenheter som hör vattenvärlden till såsom hydrosfärens unika fysiska förutsättningar och havet som naturkraft såväl i myt som i verklighet. 


Liljedal har i sin verkserie Underströmmar (charm/strange) utvecklat en metod där hon använder akvarellmåleri för att producera en sorts negativ som sedan scannas och  ”framkallas” genom att inverteras digitalt  och kopieras upp.  I LJUD ~ VÅG ~ VATTEN visas totalt fem framkallade akvarellnegativ tryckta på bomullstyg. 


Lejelinds ljudverk Submerge är en nyproducerad flerkanalig ljudinstallation bestående av ljudcollage med utgångspunkt i field recordings (fältinspelning) under vattenytan. Genom att simulera havets naturliga rytmer, vågornas meditativa skvalp, framrullande vågor och olika former av undervattensljud sammanfogar Lejelind experimentell ljudkonst med elektronisk musik.


LJUD ~ VÅG ~ VATTEN visas t o m 7 januari i nära samarbete med Sjöfartsmuseet Akvariet i Minneshallen på Sjöfartsmuseet.Anna Liljedal är baserad och verksam i Göteborg. Hon har bland annat visats i soloutställningar på Galleri Upper Hand och Rehab shop i Göteborg och i grupputställningar på Kabuso Konsthall, Stockholm Music and Arts och Kungsbacka Konsthall. I utställningen LJUD ~ VÅG ~ VATTEN visar hon en installation av fem verk ur serien Underströmmar (charm/strange) 2023.


Gustav Lejelind är baserad och verksam i Göteborg. Han har en master i fri konst från HDK-Valand och arbetar med ljud och musik. Lejelinds verk har visats på Göteborgs Konsthall, Atalante, 3:e Våningen i Göteborg, Konserthuset Stockholm och Tjarnabió i Reykjavik på Island. I utställningen LJUD ~ VÅG ~ VATTEN visar han en nyproducerad flerkanalig ljudinstallation.